Setmana Europea de la prevenció de Residus a Vallgorguina

Dimarts, 24 de novembre de 2020 a les 14:00

Del 21 al 29 de novembre té lloc la XII edició de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus (EWWR). Malgrat la situació de pandèmia, Catalunya enguany participarà amb més de 800 activitats organitzades per  260 entitats. Vallgorguina també hi participarà. Cada edició de la Setmana posa èmfasi en una temàtica específica. Enguany és la dels residus “invisibles”, en referència a la gran quantitat de residus generats durant el procés de fabricació dels productes.

La major part de les accions proposades són virtuals, des de concursos i reptes, a sessions o seminaris en línia, “neteges digitals” i algun petit acte presencial, tallers de reparació i de residu zero a casa.

Podeu consultar-les al següent enllaç aquí

A Vallgorguina es farà entrega d’una carmanyola per cadascun dels alumnes i educadores i mestres que formen part de l’Escola Bressol l’Avet Blau i de l’Escola Vallgorguina.

En aquest sentit, les escoles públiques del municipi ja incorporen en els seus projectes educatius les estratègies pertinents per tal que els i les alumnes adquireixin les degudes competències. A l’Escola Vallgorguina mitjançant el projecte sostenibilitat es tracten temes com entendre en què consisteix el reciclatge fent partícip a cada classe de la separació dels diferents tipus de residus, l’anàlisi dels diferents residus que es generen, l’ús de la carmanyola o la recollida de taps. A l’Escola Bressol l’Avet Blau, que recentment ha obtingut el distintiu d’ “Escola verda”, també es treballa a en aquest sentit. Així doncs, a partir d’objectes com caixes de cartró, ampolles d’aigua, o rotlles de paper de WC que ja serien residus es poden re-utilitzar per dur a terme activitats de caire experimental.

Enguany l'Agència de Residus de Catalunya, l'Àrea Metropolitana de Barcelona i la Diputació de Barcelona, amb la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, s’han agrupat per crear un portal interactiu amb un conjunt dels recursos virtuals compartits i gratuïts. S’hi pot trobar des del tradicional joc de l’oca fins a una variant del memori, tot enfocat des de la perspectiva del reciclatge i la prevenció en la generació de residus.

Us convidem a visitar i descobrir tots els recursos disponibles. En especial els disponibles a  “DIRECTA A” i “MÓN EDUCATIU” i el vídeo “LA BROSSA ÉS UN TRESOR”. Us adjuntem els links:

Àmbits d'actuació

Vídeo

Entre les activitats proposades, destaca la trentena de conferencies i seminaris virtuals per aprofundir des del món associatiu, educatiu, empresarial o públic diferents aspectes de la prevenció de residus.

A les xarxes socials s’hi trobaran reptes per fomentar bones pràctiques per reduir la generació de residus, des del #RepteAdéuResidu! de l’Ajuntament de Rubí, al concurs per a joves a Instagram #FundaMascaretaRenova, de l’Ajuntament de Barcelona, el concurs fotogràfic per compartir idees de l’Ajuntament de Manlleu, el repte Catalunya Clean Up Challenge als parcs i espais naturals per identificar abocaments de residus incontrolats, o el Clean up digital de l’empresa Ingecal que promou una competició per eliminar arxius informàtics del núvol per reduir l’emissió de CO2

Entre les institucions educatives, la Universitat de Barcelona se centra en la presència de productes d'un sol ús innecessaris i en les estratègies per evitar-los. En el cas de les escoles, el Consell Comarcal del Pla d'Urgell ofereix un escape room per fomentar la prevenció i l’ICM-CSIC un altre anomenat “Alerta plàstic!”. En l’àmbit d’un projecte de cooperació, l’Institut Jaume Callís de Vic i tres centres de Portugal, Creta i Istanbul aprofundeixen en la contribució del malbaratament alimentari al canvi climàtic.

La reutilització és un tema destacat. El Grup d'Esplai Blanquerna proposa un BRICOBOX: un give-box per compartir amb materials i eines de bricolatge per evitar el malbaratament de recursos i donar l’oportunitat a les famílies del casc antic de Tortosa a millorar les seves condicions de vida. El Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental promou un gran recapte d’objectes en bon ús a través dels punts de reutilització de  la xarxa de deixalleries, per incorporar-los al RNova, un projecte d’inclusió laboral mitjançant la reutilització

Per últim, i com sempre ens agrada recordar, està molt bé conscienciar a la població amb iniciatives com aquesta (que engloba un o varis dies), però el que realment importa és el comportament en el dia a dia de cadascú i que el reciclatge s’acabi incorporant en els hàbits quotidians de cadascuna de les nostres llars.

Per a més informació podeu consultar:

 European Week for Waste Reduction

Residus Gencat

 

Darrera actualització: 24.11.2020 | 15:01