Informació sobre Xylotrechus chinensis, escarabat barrinador de les moreres

Dilluns, 15 de juny de 2020 a les 00:00

A diversos municipis del Vallès Occidental s’han detectat atacs de l’insecte Xylotrechus chinensis, escarabat barrinador de les moreres. Es tracta d’un insecte coleòpter pertanyent a la família dels cerambícids, originari del nord-est d’Àsia. El nom comú “escarabat vespa” es refereix a la seva coloració estampada negra i groga, i perquè en sentir-se amenaçat, emet un so que recorda el d’una vespa. Les larves s’alimenten de la part externa viva dels troncs i branques (el floema) de les moreres, interrompent el flux de la saba.

A Catalunya es va detectar per primera vegada l’any 2014 als municipis de Barberà del Vallès i Cerdanyola del Vallès, on s’han fet estudis de la seva biologia i control, i posteriorment a altres municipis propers. Després d’una primer inspecció visual als exemplars que tenim al municipi, no s’ha detectat la seva presència. Demanem, però, que en cas que algun veí o veïna n’observi, ho posi en coneixement de l’Ajuntament mitjançant els canals habituals.

Us facilitem l’enllaç a la seva fitxa:

http://agricultura.gencat.cat/web/.content/ag_agricultura/ag02_sanitat_vegetal/ag02_02_plagues/documents_plagues/fitxers_estatics/fitxa-77-xylotrechus-chinensis.pdf

El Servei de Sanitat Vegetal del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, està fent una campanya divulgativa per informar a les empreses proveïdores de material vegetal i els ajuntaments, sobre aquest insecte i les mesures de lluita.

El control d’aquesta plaga en parcs i jardins és important per evitar greus afectacions a les moreres (podria produir-se un trencament de branques) i per evitar que augmentin molt les poblacions de l’escarabat, que són bons voladors i podrien desplaçar-se a altres municipis. Les mesures de lluita inclouen mitjans físics com la poda severa de les branques afectades, o en determinats casos, l’eliminació dels arbres afectats, així com tractaments fitosanitaris.

Us informem que el Servei de Sanitat Vegetal del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), ha editat una fitxa de la plaga i un full informatiu on es recomanen mesures de control.

Ho trobareu a l’enllaç següent:

http://agricultura.gencat.cat/ca/ambits/agricultura/dar_sanitat_vegetal_nou/dar_plagues_males_herbes/dar_plagues/insectes/xylotrechus-chinensis/

Si detecteu la plaga al vostre municipi o desitgeu més informació, us podeu posar en contacte amb el Servei de Sanitat Vegetal ssv.daam@gencat.cat

Darrera actualització: 15.06.2020 | 10:59