Aïllat el primer brot d'un fong que amenaça les salamandres del Parc del Montnegre i el Corredor.

Divendres, 28 de febrer de 2020 a les 00:00

El fong va aparèixer el 2018, a un punt d'aigua del Parc del Montnegre i el Corredor, i va causar gran mortalitat de tritó verd i de salamandres.

Un equip tècnic del Parc del Montnegre i el Corredor, gestionat per la Diputació de Barcelona, amb el suport del Servei de Fauna i Flora de la Generalitat de Catalunya, del Grup de Recerca de l'Escola de Natura de Parets (GRENP), de l'Institut de Biologia Evolutiva (CSIC-UPF) i de la Universitat de Ghent (Bèlgica) han confinat el primer brot del fong quitridi Batrachochytrium salamandrivorans (Bsal) detectat a la natura al sud d'Europa.

El fong va aparèixer el 2018, a un punt d'aigua del Parc del Montnegre i el Corredor, i va causar gran mortalitat de tritó verd (Triturus marmoratus). Posteriorment també es va trobar en alguns individus de salamandra (Salamandra salamandra). La detecció precoç del brot, la col•laboració del món científic i la gestió de l'hàbitat, han facilitat una ràpida intervenció per contenir aquesta malaltia fúngica.

L'equip tècnic ha aïllat la zona infectada, ha gestionat la població d'amfibis afectada i ha aplicat un estricte protocol de bioseguretat. Malauradament, la malaltia ha estat confinada, però no erradicada.

Darrera actualització: 28.02.2020 | 08:30