Orientació psicològica durant el confinament

Dijous, 2 d'abril de 2020 a les 00:00

Després de tres setmanes de confinament, és habitual que la ment comenci a notar el desgast dels dies i, el que en un principi es porta amb ànim i humor, a poc a poc es va convertint en avorriment, estrès o inclús ansietat, sobretot en aquelles cases amb nens petits.

Veiem alguns tips que ens poden ajudar en aquesta etapa del confinament:

  • No et quedis en pijama tot el dia. El fet de no canviar-nos de roba repercuteix i molt en el nostre estat d’ànim.
  • Dins de les possibilitats, organitza la setmana amb diferents activitats: ordenar el traster, fer l’àlbum que tenies pendent, llegir llibres que tens per casa, reorganitzar armaris, fer treballs manuals o netejar a fons són algunes coses que sempre deixem per més endavant, per tant, és hora de realitzar tot allò que teníem en una llista i que, per falta de temps, hem posposat en el temps.
  • No et passis el dia veient notícies, amb veure el que succeeix una vegada al dia ja n’hi ha de sobres per estar informat. El fet d’estar connectat amb el coronavirus tot el dia només t’aportarà ansietat i sensació de pànic.
  •  Aprofita per llençar les escombraries o anar a comprar a les hores del dia en les que et trobes més angoixat. No serà un gran trajecte però t’ajudarà a respirar i estirar les cames, sobretot per aquells que no disposen d’espai exterior a casa. No oblidis de seguir totes les mesures i normes d’higiene i seguretat.  Una altra activitat que pots realitzar quan et notis angoixat és fer un bon bany o una bona dutxa.
  •  És important que mantinguis un contacte regular amb amics i família durant el confinament. Realitzar trucades o vídeo trucades diàries et permetrà compartir sensacions i experiències amb aquelles persones que trobes més a faltar. També pots aprofitar per tornar a establir contacte amb persones que fa temps que no veus: vells amics, excompanys de feina, amics de la infància, etc.
  •  No és moment de pensar en què passarà quan tot això acabi. Ara mateix les circumstàncies són les que són i és important que et centris en l’aquí i ara per tal que puguis viure el tancament de la manera més positiva possible.
  • Si en algun moment l’angoixa, l’estrès o l’ansietat s’incrementa fins al punt d’estar contínuament trist o enfadat, utilitza els canals d’ajuda que s’ofereixen durant el confinament. Pots posar-te en contacte amb mi a través del correu electrònic psicoreset@gmail.com o a través de trucada, whatsapp o vídeo trucada al telèfon: 636 773 742.

Alguns tips per cases amb nens petits durant el confinament:
És evident que el confinament amb nens petits és molt més complicat de suportar per moltes raons, així que anem a veure alguns consells que poden ajudar-te durant els dies que passem a casa.

  • Explica als teus fills de manera senzilla l’experiència que estem vivint i el perquè l’estem vivint. No oblidis que ells també patiran les conseqüències del confinament i tenen dret a saber per què és ara tot diferent.
  • Si has de treballar a casa i sou dos adults a la llar, organitza dos torns durant el dia. Mentre un treballa l’altre pot ocupar-se dels nens o realitzar activitats que tingui pendents.
  • Si resulta impossible organitzar-se en torns per treballar, aprofita l’estona de feina perquè els més petits vegin una pel·lícula i així podràs disposar d’un temps en el qual, segurament, ni es mouran del sofà.
  • És el moment d’ensenyar als més petits a distreure’s amb sí mateixos. Els nens poden jugar sols des d’una edat molt primerenca, amb 3 o 4 anys poden perfectament jugar 30 minuts sols i a partir dels 5 anys poden estar distrets pràcticament 1 hora. Pots posar-los a la taula dues activitats diferents i convidar-los a que juguin una estona, transcorregut el temps que hagis estipulat, apropat a jugar amb ells uns minuts perquè sentin que estan acompanyats tot i estar jugant sols. Recorda que l’avorriment és la porta a la imaginació, no els hi passarà res per avorrir-se i deambular per la casa, deixa que es queixin, deixa que s’enfadin si no els fas cas perquè és important que els teus fills aprenguin a distreure’s sense l’ajuda d’un adult.
  • Evita que estiguin exposats a pantalles més de dues hores al dia. Tots sabem el difícil que és mantenir un nen entretingut tantes hores, però com més pantalla vegi, més pantalla voldrà i arribarà un moment en el que et demanarà estar connectat a totes hores. No oblidis que les pantalles causen un efecte en el cervell dels nens semblant a les drogues i per això poden explotar de ràbia quan els hi treus l’estímul. Segurament al principi no es prenguin molt bé que limitis l’ús de la tecnologia, però als dos o tres dies ja s’hauran acostumat a la nova rutina i no ho trobaran a faltar.
  • Explica als teus fills que has de treballar durant una estona o bé que necessites fer alguna activitat en la qual no poden ajudar-te. Els nens entenen pràcticament tot el que els hi expliquem, potser la idea no els agradi, però és important que acceptin que els altres també tenen tasques que no els inclouen.
  • Dedica una estona del matí i una estona de la tarda a realitzar una activitat familiar: jocs de taula, pintar entre tots un dibuix, fer treballs manuals, etc.
  • Cada família coneix a la perfecció quines són les rutines o activitats que el seu fill no fa per falta de temps o constància, per tant, aprofita aquests dies per realitzar canvis positius en les rutines: vestir-se sols, menjar sense ajuda, deixar el bolquer, ajudar amb les tasques de la llar, fer-se el llit, etc.
  • Si necessites algun tipus d’orientació per dur a terme les rutines amb els teus fills o si en algun moment l’angoixa, l’estrès o l’ansietat s’incrementa fins al punt d’estar contínuament trist o enfadat, utilitza els canals d’ajuda que s’ofereixen durant el confinament. Pots posar-te en contacte amb mi a través del correu electrònic piscoreset@gmail.com o a través de trucada, whatsapp o vídeo trucada al telèfon de contacte 636 773 742.

Tots estem sotmesos durant aquests dies a una pressió a la qual no estem acostumats, però el ser humà és capaç d’adaptar-se a qualsevol circumstància adversa i tirar endavant. No oblidis que és temporal i que només estan units i donant-nos suport els uns als altres aconseguirem superar aquest gran obstacle.
Sigues responsable i compleix amb tots els consells que contínuament ofereixen els organismes oficials.
Vani García Leal, psicòloga col·legiada nº 21655

 

 

Darrera actualització: 02.04.2020 | 09:43