Guia tècnica del bernat marró marbrejat (Halyomorpha Halys)

Dimecres, 5 d'agost de 2020 a les 00:00

El nom tècnic és Halyomorpha halys, tot i que popularment se’l coneix com a bernat marró marbrejat. És d’origen asiàtic i actualment és una plaga invasora en diversos llocs del mon que ha ocasionat pèrdues en diversos conreus. 

A Catalunya es van detectar el 2016 la plaga del bernat marró marbrejat (Halyomorpha halys) que actualment ja està present a 73 municipis de Catalunya.  És una espècie que sol afectar arbres fruiters, cultius hortícoles, alguns conreus extensius com ara blat de moro i moltes altres plantes utilitzades en jardineria. A més, accedeix a l’interior de les llars on es refugia per passar l’hivern, ocasionant molèsties als veïns.

En aquests moments es localitza principalment a l’entorn urbà, però hi ha el perill que comenci afectar als cultius agrícoles, principalment fruiters i hortalisses i provoqui danys molt greus. Es desenvolupa i es reprodueix en un gran nombre de plantes i arbres d’espais verds, i quan arriba la tardor busca refugi als edificis urbans i construccions diverses per passar l’hivern. Les mesures que fins ara l’administració ha establert per al control de la plaga pretenen evitar-ne la dispersió i retardar-ne l’arribada als conreus agrícoles.

Darrerament ja s’han trobat individus d’aquesta plaga en cultius d’hortalisses del Parc Agrari del Baix Llobregat i en fruiters de l’Alt Empordà tot i que en cap d’aquests casos encara no s’han detectat danys.

Per tal d’estar preparats i ben informats, el DARP, juntament amb l’IRTA i la Universitat de Barcelona hem elaborat una Guia tècnica sobre aquest insecte que pretén donar a conèixer als tècnics assessors en gestió integrada de plagues dels ajuntaments, als tècnics de les Agrupacions de Defensa Vegetal i a la ciutadania en general, els darrers avenços en el coneixement de la biologia d’aquest insecte, les claus i els detalls que han de permetre diferenciar-lo d’altres espècies d’aspecte similar, i els mètodes de control més eficaços sobre els quals s’està treballant a escala europea i mundial, i també a Catalunya.

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha elaborat els següents documents:

Darrera actualització: 05.08.2020 | 13:52